Monday, November 14, 2011

"KaKi SeBaYaM"

dua,tiga hari ni ibu jari sebelah kanan aku sakit sgt...aku akn terasa sakit bila duduk tahiyat ms solat...mula2,ibu jari aku ni nampak gelap/lebam...tup2 ari ni dah kuar darah...dan smakin b'denyut2...adakah ini petanda ibu jari aku kene sebayam?... so, aku google tntg penyakit ni..then t'jumpe 1 blog tntg penyakit kaki sebayam ni...


ibu jariku...huhu


sbhgn drpd petikan blog tersebut:


Antara problem-problem yang dihadapi oleh kuku yang tidak mendapat penjagaan yang wajar ialah terbelah, retak, puncak dan terkena sebayam atau cengkam yang menyakitkan.

Saya masih ingat lagi, Allahyarhmah ibu saya, Maimunah [semoga Allah cucuri rahmat ke atasnya], sering mengingatkan anak-anak perempuannya yang baru bersalin dan masih dalam pantang supaya mereka berhati-hati dengan kedua kakinya, terutama jari-jari kakinya, khususnya ibu kaki, baik ibu kaki kanan atau kiri.

Katanya, ibu kaki seseorang ibu yang baru bersalin hendaklah dijaga baik-baik, supaya tidak tersepak benda-benda keras yang boleh menyakitkan.

Justeru itu, ibu-ibu dahulu yang baru bersalin sentiasa menjaga kakinya supaya tidak tersepak, atau disepak, terutama ibu kakinya dengan cara tidak sengaja oleh orang lain.

Mengikut orang-orang tua, tersepak ibu kaki boleh mengundang bahaya kepada ibu-ibu dalam pantang, iaitu mungkin terkena tumpah darah yang banyak yang boleh mengancam keselamatan ibu dalam pantang.

Demikian juga, kaki ibu dalam pantang tidak boleh didedahkan kepada udara sejuk, kerana dibimbang ibu-ibu diserang kesejukan yang berlebihan yang boleh menyebabkan dia terkena penyakit demam atau terkancing gigi akibat kesejukan yang boleh membawa kepada gila meriam.

Justeru itu, ibu-ibu dalam pantang biasanya dipanaskan dengan api pendiang yang menghangatkan badannya, terutama di waktu pagi atau malam yang sejuk, untuk mengekalkan sukatan suhu badanya supaya tidak kedinginan.

Di samping itu mereka diberi minum "air periuk", atau diberi makan jamu yang dapat memanaskan badan si ibu.

Kakinya pula sentiasa dipakaikan dengan stoking yang tebal. Demikian juga dengan badanya, supaya tidak kesejukan.

Ibu-ibu dalam pantang juga jika turun ke tanah hendaklah hati-hati supaya tidak tersepak tahi ayam “monel”, iaitu tahi ayam yang keras di bahagian bawah, tapi agak lembek dan licin di atas dan baunya pun lebih keras dari tahi ayam biasa, kerana sebab-sebab yang sama.

Demikianlah pesan orang-orang tua kita.

Kadang-kadang kuku ibu kaki itu tidak tumbuh lurus seperti biasa, tapi sebahagian daripadanya,iaitu di sebelah tepinya, tumbuh ke dalam dan mencucuk isi kuku, yang dipanggil cengkam. Ia menimbulkan rasa sakit dan tidak selesa, lebih-lebih lagi bila ia dijangkiti kuman.

Orang Kelantan memanggilnya “kaki sebayam” dan dalam bahasa Inggerinya dipanggil “ingrowing nail”.

Keadaan menjadi tambah buruk jika mereka terdiri daripada pengidap kencing manis dan penyakit yang mempunyai hubungan dengan sistem pembuluh darah, kerana itu memerlukan rawatan doktor yang segera untuk mencegahnya daripada menjadi lebih parah.

Sebagaimana telah dimaklum, sebarang luka yang dihidapai oleh pengidap kencing manis memakan masa lebih lama dari biasa untuk sembuh.

Tapi bagi kita yang normal, tidak mengidap apa-apa penyakit yang berhubung dengan pembuluh darah, seperti penyakit jantung atau kencing manis boleh mengatasi problem ini secara sendiri.

Untuk mengatsi cengkam, anda hendaklah mengerat kuku anda secara lurus, bukan lagi melingkung seperti biasa.

Jangan potong kuku terlalu pendek sehingga melepasi isi atau daging di bawah kuku, sebaik-baiknya kuku hendaklah dipotong sama rata dengan isinya sahaja, untuk mencegah kuku itu mencengkam ke dalam isi dalam masa pertumbuhannya.

Anda hendaklah memakai kasut yang sesuai yang tidak terlalu ketat hingga menekan jari-jari kaki anda, khususnya ibu kaki yang kesakitan itu.

Jika anda seorang wanita pula, jangan pakai kasut tumit tinggi yang boleh membebankan jari-jari kaki anda, ketika anda berjalan untuk mengurangkan rasa sakit pada ibu kaki anda.

Kaki yang terdedah kepada udara bebas dan terkena cahaya matahari lebih cepat sembuh daripada yang tertutup dan berpeluh. Justeru itu sewaktu berada di rumah sendiri, bukalah kaki anda untuk membolehkan ibu kaki anda menyedut udara segar.

Gantilah kasut anda dengan sandal atau selipar untuk memberi lebih banyak udara dan cahaya kepada kedua kaki anda.

Ingatlah keselamatan kaki anda semasa berjalan di bandar atau di kota, kerana kaki yang terdedah itu boleh merbahayakan ibu kaki anda yang mencengkam itu, kerana boleh dijangkiti kuman-kuman yang begitu banyak bertaburan di bandar yang akan menjadikannya lebih parah bila dijangkiti kuman-kuman.

Untuk merawat lbu kaki sebayam atau cengkam, orang-orang tua kita biasanya menggunakan daun inai. Caranya, ambil daun inai sekadar yang perlu, tumbuk sampai hancnur, hingga menjadi adunan yang pekat. Pada waktu malam, tampalkan adunan daun inai itu di sekeliling ibu kaki yang bermasalah dan balutkan. Pagi besok tanggalkan, dan cucuilah hingga bersih.

sumber: blog pondok rahmat



No comments:

Post a Comment